Den grønne sirkelen – av Stefan Casta

Da er det duket for et innlegg om en ny bok jeg har lest i forbindelse med bokbloggturnéen til Cappelen Damm.

Fra baksiden av boken:
En tirsdag i begynnelsen av november forsvinner fire ungdommer sporløst fra kulturskolen i Fågelbo. Ingen vet hvor de har tatt veien. Ikke en gang de selv! Dette er et forsøk på å rekonstruere hva som hendte med dem, og hva de opplevde. Det bygger på en dagbok og på filmklippene de etterlot seg.

Da jeg startet å lese boken kjente jeg at dette ikke var boken for meg. Jeg syntes det var mange detaljer som manglet, og det virket rett og slett kjedelig, men så kom vi da til punktet i boken hvor ungdommene forsvinner fra kulturskolen. Her endret hele boken seg, og også min oppfattelse av den. Som leser ble jeg dratt med i mystikken og klarte omtrent ikke å legge fra meg boken. Det er lenge siden jeg har hatt så stor leserglede som jeg fikk i denne boken.

Ikke bare vet ikke ungdommene hvor de er; de vet ikke om det de opplever er virkelig. Solen er for sterk til å se på, de må konstant beskytte øynene sine. Regnet som faller fra himmelen er så stort og tungt at det gjør vondt. Det virker ikke som om det finnes andre mennesker eller dyr, alt er tilsynelatende øde og forlatt. Hva som egentlig har skjedd er det opp til leseren å trekke egne konklusjoner om. Etter hvert finner ungdommene fram til en bolig ved en låve. Her velger de å søke ly og starte opp livet. Jakten etter mat er den første utfordringen. Ungdommene føler seg ikke trygge, og det viser seg at de kanskje ikke er alene allikevel..

Jeg ble som nevnt veldig positivt overrasket av denne boken. Den klarte virkelig å skape en nysgjerrighet og mystikk som passet meg. Noen små referanser til historie (svartedøden) og eventyr (Alice in Wonderland) gjør det også lett å kunne relatere mer til opplevelsen ungdommene gjennomgår.
Dette er absolutt en bok jeg anbefaler sterkt for leseglade mennesker, og kanskje enda mer til de som trenger å vekke leselysten igjen.

Forrige blogger som skrev om denne boken var Ikke bare ei bok, og neste blogger ut er Lesekaninen.

2 thoughts on “Den grønne sirkelen – av Stefan Casta

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.